Uitgelicht in de SSBA-Salon van de Stadsschouwburg, Amsterdam, 2015

 

 

Vandaag ben ik met mijn tekeningen uitgelicht in de SSBA-Salon van de Stadsschouwburg in Amsterdam.

 

LOCALS

Tekeningen van een vervormd Google-Streetview-landschap

b RDF 2 definitief-kleiner

In deze aflevering van LOCALS vertelt kunstenaar Cathelijn van Goor over haar fascinatie voor de onbeheersbare uitwassen van technologische vooruitgang, haar Google-Streetview-tekeningen en haar liefde voor Amsterdam.

Cathelijn van Goor

 

De belangrijkste vraag in mijn werk is in hoeverre technologische ontwikkelingen daadwerkelijk de vooruitgang opleveren die ze beogen. In 2014 heb ik gewerkt aan de serie ‘Glitches’. In deze serie tekeningen ligt de focus op het idee dat de mens controle verliest over zijn eigen uitvindingen. De tekeningen zijn afgeleid van foto’s die ik heb gemaakt tijdens een wandeling met Google Street View, waar een omgeving over een breedte van circa 16 kilometer vervormd is geraakt door een fout in de opnameapparatuur. Het landschap ziet er hierdoor uit als een mix tussen een sprookjeswereld en een set voor een horrorfilm.

 

c RDF 3 definitief-kleiner sharpened

Tijdens het werken aan deze serie stuitte ik op vormen in deze virtuele wereld die een afgeleide zijn van de werkelijkheid, maar die ik zelf niet meer kon herkennen of verklaren. Inmiddels is de digitale wereld dus zo ver ontwikkeld en uitgedijd dat het eigensoortige fenomenen kan bevatten. Dat er net als in de natuur complexe en niet direct te begrijpen verschijnselen in te ontdekken zijn. Dit idee vormt het uitgangspunt voor mijn nieuwe serie ‘Rare Digital Phenomena’.

 

a RDF 1 definitief-kleiner

Wat Amsterdam betreft: ik ben er op mijn zeventiende naartoe gekomen vanwege mijn studie. Hier raakte ik gefascineerd door de doorlopende stroom van mensen in de metrostations. Dit is het startpunt geweest voor mijn tekeningen over de snelheid van het leven in grote, moderne steden. Al snel was Amsterdam niet meer groot genoeg en ben ik ter inspiratie steden als New York, Tokyo, Delhi, Bejing, Shanghai, Shenzhen, Guangzhou en Hong Kong gaan bezoeken. Ondanks alles wat het reizen me brengt ben ik altijd zeer gelukkig wanneer ik weer op mijn fiets over de grachten van mijn eigen stad rijd.

 

9 Glitch #8, graphite on paper, A3, 2014

Tot 1 maart zijn er tekeningen uit mijn serie ‘Rare digital Phenomena’ te zien in Kunstvereniging Diepenheim. En vanaf 6 maart in de tentoonstelling ‘Drafted Landscape’ bij galerie Art Affairs, Veemkade 354, Amsterdam.

 

 

 

 

 

← Back