Residency pompgemaal Den Helder, binnenland atelier van het Mondriaan Fonds, deel I

 

Ik ben zeer verheugd de maanden juli en augustus te mogen wonen en werken in het pompgemaal in Den Helder, het binnenland atelier van het Mondriaan Fonds.

 

1 goed geshopt klein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2014 en 2015 werkte ik, met een gulle ondersteuning van het AFK in de vorm van een ontwikkelbudget, dagelijks aan een animatie met de werktitel ‘Game Over‘.

 

 

Studio tijdens maken animatie The order in which things happen 2015

 

 

Een periode die bedoeld was om de mogelijkheden van het animatie-maken uit te diepen werd al snel een proces waarin ik het merendeel van de tijd uitvoerend bezig was. Ik moest technisch veel uit zoeken en het maken van de hoeveelheid tekeningen die nodig was om mijn beschreven idee vorm te geven bleek zowel fysiek als mentaal een uitdaging.

 

 

still uit animatie The order in which things happen 2015

 

 

Twee jaar dagelijks tekenen resulteerde in ‘The order in which things happen’. Een zo goed als affe handgetekende stop motion animatie, met daarin een vrije verbeelding van de gevolgen van de menselijk drang naar vooruitgang. Met grote dank aan het AFK, maar ook aan Eddo Hartmann en Ronald Huynen zonder wiens technische ondersteuning ik de film niet had kunnen maken en aan Emmanuelle Ornon voor de prachtige op maat gemaakte muziek bij mijn beelden.

De voorlopige versie kun je zien op https://vimeo.com/147797414 met het wachtwoord AFK.

 

 

 

logo AFK

 

 

In het pompgemaal:

 

Als reactie op mijn ervaringen tijdens het maken van ‘The order in which things happen’ schreef ik een aanvraag om in Het Pompgemaal een vervolg te geven aan het maken van animaties, maar dan met de focus op beeldend onderzoek. Met de nadruk op het vertellen van een verhaal op een suggestiever wijze. En het medium animatie in te zetten voor het maken van bewegende tekeningen in plaats van mijn ideeën er op narratieve wijze mee te vertalen. Kort samengevat schreef ik het volgende plan:

 

Tijdens mijn werkperiode wil ik me laten inspireren door de wijze waarop David Claerbout in de film Long Goodbye het verstrijken van tijd zichtbaar maakt. Dit gegeven wil ik inzetten om kijkers bewust te maken van de gevolgen van de menselijke expansiedrift en het contrast tussen de natuur en technologische ontwikkelingen.

 

Meer over het pompgemaal:     www.mondriaanfonds.nl/pompgemaal-den-helder

 

 

 

Logo MF zwart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

← Back