Residency Ballinglen Arts Foundation, Ierland, 2019

 

Van 1 t/m 19 mei woonde en werkte ik in het prachtige en afgelegen Ballycastle, aan de Noord-West kust van Ierland. Al vele jaren hoorde ik tekenaar Arno Kramer de levendigste en meest kleurrijke verhalen vertellen over deze plek. Nu was het zover en mocht ik op uitnodiging van collega kunstenaar Hanneke Francken deze prachtige plek zelf gaan ontdekken.

Ik heb er een goede balans gevonden tussen de omgeving verkennen en het vorm geven van een aantal ideeën die al een tijd in de wacht stonden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens mijn eerste wandeling ontdekte ik dat het kleine strand dicht bij het atelier al een mooi rotsachtige kustlijn had. Bedekt met vele kleuren mos en algen, en bij inzoomen vond ik kristalvorming. De tocht er naar toe werd ik begeleid door de zoete geur van kokos afkomstig van de gele bloemen van de Gaspeldoorn, welke het hele gebied zonnig kleurden.

De hoekige rotsformaties leende zich goed voor het maken van wat snelle schetsen in de buitenlucht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fast sketches on a beautiful and rough coast.

 

 

 

Ik ging terug naar de geïmproviseerde studio met rode snoet en nam een klein stukje strand met me mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Improvised studio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Treasures from the beach

 

 

De volgende dag heb ik gebruikt om mijn draai een beetje te vinden. Zaterdag 4 mei zijn we naar Ballina gereden om boodschappen te doen. Daar hebben we meteen Ballina Art Centre bezocht, waar onder andere het werk van Ian Wieczorek te zien was.

Zondag 5 mei ben ik opnieuw gaan wandelen. Deze keer een langere tocht, naar Downpatrick Head, om de Dun Briste Sea Stack te bekijken. De machtige rotsformaties, het ruizen van de wind, het bruisende water en het gevoel van ruimte, maakten dat ik niet anders kon dan me even volledig aan de plek en het moment over geven. Ik heb de tijd genomen de Sea Stack te tekenen in mijn dummy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dun Briste Sea Stack

 

 

 

 

 

 

 

 

En toen de batterij van mijn camera leeg was, maakte ik nog een snelle schets van de ruige kust, die mee deed denken aan een verborgen natuurlijke kathedraal.

 

 

Terug wilde ik liften, maar het lukte niet een lift te krijgen. Toen ik besloot terug te lopen, kwam ik langs een stuk strand waarvan ik op de heenweg dacht dat ik er niet kon komen. Nu zag ik er mensen, dus ik besloot alsnog even te gaan kijken. Daar aangekomen zag ik tot mijn grote verrassing dolfijnen.

Dolphins

 

De volgende dagen maakte ik in de ochtend en vroege middag wat eerste opzetten voor een reeks kleine tekeningen in de serie My Digital Backyard. Om in de middag of avond wat meer van de omgeving te zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op dag 8 kwam er (voor ons onverwacht) een atelier vrij waar ik alvast in mocht. Dat was een verademing na het werken op de zelf geplaatste kartonnen ‘wandjes’ in de kleine slaapkamer. De ateliers in Ballingen Art Centre zijn prachtige zonovergoten ruimten door de hoge plaatsing van de ramen. Hier ben ik verder gegaan met het uitwerken van de eerdere opzetten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarnaast ben ik als experiment begonnen aan een paar vrijere interpretaties binnen dezelfde serie. In de eerste twee werken heb ik een paar specifieke vormen uit de digitale wereld losgekoppeld van hun achtergrond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In een ander werk heb ik onderzocht welk effect het zou hebben als ik de natuur meer nadrukkelijk aanwezigheid zou maken, door beelden van de omgeving te combineren met de vormen uit de digitale wereld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na ongeveer een week in deze ruimte te hebben gewerkt, arriveerde de nieuwe gast voor dit atelier, waardoor ik weer moest verhuizen. Nu was het mijn beurt om de studio te gebruiken, waar Hanneke tot nu toe had gewerkt. Omdat Hanneke net lekker in fijne flow was beland heb ik aangeboden het atelier te delen. Hier heb ik nog een aantal nieuwe scheten gemaakt en doorgewerkt aan de eerder gemaakte opzetten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook heb ik een eerste schets gemaakt van het plan dat ik in 2015 indiende voor de Inkijk Galerie, om een glitch levensgroot en ruimtelijk vorm te geven. Daarmee wilde ik de kijker meer onderdeel maken van de wereld die ik vormgeef in plaats van ze er alleen als een toeschouwer naar te laten kijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens een van mijn wandelingen, op pad om bruikbare foto’s te maken van bomen om te integreren in de My digital Backyard reeks, vond ik een zes weken oude kitten. Na rondvragen in het kleine dorp, leek ze bij niemand te horen. De laatste negen dagen van de residency heb ik me, naast door te werken natuurlijk, over haar ontfermd. In juli heb ik besloten mijn vakantie te vieren in Ierland, zodat ik haar op kon halen, mee naar Amsterdam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met Earl bij het haardvuur

 

 

 

 

← Back