Masterclass etsen Stijn Peeters, galerie Plaatsmaken, Arnhem, 2016

 

Afgelopen jaar ben ik gevraagd door Galerie Plaatsmaken samen met Rosa Menkman, Alexandra Roozen en Harmen Liemburg deel te nemen aan het project ‘Grind the Gap’. Een project waarbij we naar eigen inzicht werk zullen maken door handmatige grafische technieken te combineren met de moderne technologie uit het FAB LAB.

Ter voorbereiding van dit project, waarvoor we in september de werken gerealiseerd zullen hebben, kregen we een masterclass etsen van Stijn Peeters aangeboden.

 

ik aan de etspers

 

Vier dagen lang hebben we de ruimte en middelen tot onze beschikking gehad om alle verschillende mogelijkheden van het etsen te onderzoeken.

We zijn begonnen met een snelle opdracht van Stijn waarbij we kennis maakten met de basisprincipes van het etsen gecombineerd met een aquatint.

 

aquatint koraal

Ik heb eerst een aquatint opgezet en wit en grijstinten uitgespaard door te schilderen met etsgrond en delen af te plakken met tape. Na een eerste drukgang heb ik er een lijnets over heen gezet om de vormen aan te scherpen.

Na de eerste opdracht gingen we zelfstandig aan de slag. Tijdens mijn eerste opleiding (docentenopleiding tekenen) heb ik de etstechnieken al vrij uitgebreid geleerd. Ik ben daar afgestudeerd met een serie grote etsen en een serie foto’s. Ik had echter nog nooit een mezzotint gemaakt, dus besloot deze techniek eens te gaan onderzoeken.

mezzo tint koraal

Dit bleek een zeer precieze techniek waarbij op de plaat moeilijk te zien is hoe wit of grijs de weg geschraapte vlakken zullen uitvallen. Om het zachte beeld iets te verscherpen heb ik ook hier een hele fijne, minimale lijnets toegevoegd na de eerste drukgang.

In het werk waarmee ik afstudeerde heb ik gewerkt met vernis mou, een zachte was die je verwarmt zodat je er vormen in af kunt drukken. Destijds heb ik een geheel werk, de huid van een persoon, opgebouwd uit mijn eigen vinger afdrukken. Omdat ik toen maar kort heb kunnen experimenteren met deze techniek besloot ik hier op dag drie eens opnieuw mee te spelen.

vernis mou bladeren

Een fijn experiment, maar er was te weinig tijd om door te werken op het beeld. Ik wil er nog meer diepte en verschil tussen de twee gescheiden delen in aanbrengen… wordt vervolgd.

 

’s Avonds mochten Rozemarijn Westerink en ik bij Aline Eras logeren en hebben we ons gezamenlijk voorbereid op de laatste dag.

 

IMG_2320

 

In de avond vier koralen naar de waarneming geschraapt in mezzotint. De volgende dag gestoeid om ze goed afgedrukt te krijgen een kleine oplage kunnen drukken. Zonder ondersteunende lijnets deze keer.

 

mezzotint koralen

De koralen en bladeren zijn ter voorbereiding van aankomend werk… daar over later meer.

 

Aan de masterclass deelnemende kunstenaars:

Rozemarijn Westerink, Aline Eras, Anya Janssen, Rosa Menkman, Casper Verborg, Koes Staassen, Matthias Schaareman en Joris Maltha en Daniel Gross van Catalogtree.

Meer informatie over de masterclass: https://zwaarmetaalnieuwlicht.wordpress.com/2016/04/21/lezing-plaatsmaken-23-april/

 

 

 

← Back