Buiten de lijnen, De Fabriek Eindhoven, Amsterdam, 2016

Afgelopen vrijdag 1 april opende de expositie Buiten de Lijnen in De Fabriek in Eindhoven.

 

Schermafbeelding 2016-04-04 om 15.20.08

 

Schermafbeelding 2016-04-04 om 15.20.40

 

Een maand lang was er ruimte voor de bovenstaande zeven tekenaars om direct op een deel van de wand aan de slag te gaan.

Een glitch uit mijn google streetview serie als uitgangspunt, waarbij de grond op een omgeklapt plat vlak lijkt (zoals dat soms gebeurt wanneer je met de camera naar beneden klikt) leek mij voor deze ruimte, en met de titel Buiten de Lijnen in mijn achterhoofd, zeer passend. De keuze voor de ruimte achterin waarbij ik de wereld denkbeeldig kon laten doorlopen en ik tevens niemand in de weg zou zitten als ik op de vloer zou willen doorwerken was al snel gemaakt.

 

1 IMG_0778! klein

5 IMG_0814 klein

3 IMG_0811 klein

4 IMG_0813 klein

6 IMG_0832 klein

De eerste twee weken heb ik flink gewerkt aan het neerzetten van de tekening op de muur.  Overdag waren Sara en Vincent ook aanwezig, maar ’s avonds werkte en overnachtte ik alleen in de koude met vreemde geluiden gevulde fabriek.

 

IMG_0579 3 klein

De laatste week waren ook Juliette en Gijs met regelmaat aanwezig en werd het feestelijk.

 

zz   zzzz

 

 

 

 

 

 

 

zzzzz  zzzzzz

 

 

 

 

 

 

 

zzz  z

 

 

 

 

 

 

Van links naar rechts en boven naar beneden: Gijs Scholten (2x), Vincent Bijleveld, Marisa Rappard, Juliette Verberk en Niels Goos, Sara Bomans.

 

Niet alleen op sociaal gebied, maar ook in het werken ontstond de ruimte om te ontdekken en spelen. Door de grove structuur van de muur ontstonden hoopjes poeder gelaagd in verschillende kleuren als kleine landschapjes tegen de wand. Eerste ideeën van wat ik daar in de toekomst mee zou kunnen zijn ontstaan…

 

2 IMG_0636  3 IMG_0643

 

 

 

 

 

 

Het experiment aangaan om mijn tekening daadwerkelijk op de vloer door te laten doorlopen was nu een logische volgende stap geworden.

 

5 IMG_0674  6 IMG_0713

 

 

 

 

 

 

 

Vlak voor de opening werd ik gebeld door Gemma Medina Estupiñan, die de fijne onderstaande tekst over mijn werk schreef:

 

From this distance, you will see a colorful landscape painted by Cathelijn van Goor where nothing is what it seems. It is part of the new series “Rare digital phenomena” which is the consequence of a process that started with some images taken from Google Maps Street View. The origin was a distortion in these images provoked by a digital failure that transformed the digital representation of the reality into a parallel universe open to be explored. With our obsession to foster technological innovation, no one seems to worry about the failures and their effects. When we lose control over the inventions and something else materializes. Cathelijn van Goor captures these temporary effects rethinking the idea of progress and its deformation.

 

 

IMG_2138 zzzzzzz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze tentoonstelling is tevens onderdeel van de landelijke tekeningen manifestatie DRAWING FRONT: http://www.drawingfront.nl/

 

 

 

 

 

← Back